Recept orangettes

 

Nodig:

 • 4 biologische sinaasappels
 • 400 gram suiker
 • 600 ml water
 • 300 gram pure chocola
 • Zout
 • Bakpapier
 • Grote broodplank

Orangettes zijn gekonfijte sinaasappelschilletjes, gedoopt in pure chocola.
Je kunt ook citroenschillen gebruiken, daar heb je er dan 4-5 van nodig.
Uit 4 sinaasappels haal je gemiddeld 80 – 100 orangettes.

Bereidingswijze

Was de sinaasappels en snij de schil er in repen van boven naar beneden af.
Snij de stukken schil in dunne reepjes en verwijder bij alle reepjes zoveel mogelijk van de witte binnenkant van de schil. Dit gaat het gemakkelijkst als je de schilletjes plat legt en de reepjes ‘fileert’ met een scherp mesje.

Kook een pannetje water, doe er een flinke snuf zout in en kook de schilletjes ongeveer 1 minuut. Dit haalt het bittere van de smaak weg (je kunt het ook achterwege laten, probeer het een keer uit). Haal ze uit de pan en spoel ze goed om, om het zout weer te verwijderen.

Kook 600 ml water en voeg hieraan de 400 gram suiker toe die al roerend helemaal oplost (het water wordt al roerend weer helder). Doe dan de schilletjes erbij en laat op een laag vuur 1-1,5 uur heel zachtjes pruttelen zonder deksel. Het water moet voldoende zijn, dus als het teveel inkookt staat het vuur te hoog (mocht dat zijn gebeurd, voeg dan wat meer water toe).

Laat de schilletjes uitdruipen in een vergiet en leg ze daarna even te drogen op bakpapier (1 tot 2 uur is voldoende: als je ze te lang laat liggen worden ze te droog).

Chocola

Om chocola mooi te krijgen moet je ‘m niet te heet laten worden. Ik werk niet met een thermometer, maar doe het zo: breng in een grote pan een laagje water aan de kook. Zet daar een schaal op die het water niet raakt en zet het vuur laag. Strooi in de kom 200 gram van de chocola en roer met een houten lepel continu tot alle chocola is gesmolten. Haal dan de kom van het vuur af, zet het vuur uit of heel laag, en voeg de overige 100 gram pure chocola toe. Daarmee koel je de 200 gram warme chocola. Roer net zo lang tot de 100 gram bijgevoegde chocola is gesmolten en zet dan de kom weer boven het warme water (gas uit of heel laag). Als tijdens het werken de chocola iets te dik wordt om te verwerken zet je het gas ietsje hoger.

Leg klaar:

 • de schilletjes haal je van het bakpapier af en legt ze op een bord zodat je ze makkelijk kunt pakken
 • een warme schone vaatdoek (om steeds tussendoor je handen aan af te kunnen vegen:-)
 • een spatel om af en toe de chocola weer door elkaar te roeren.

Leg de kom een beetje scheef op de pan, zodat de chocola naar 1 kant komt, daar kun je de schilletje goed doorheen halen. Haal 1 schilletje meerdere keren heen en weer, totdat de chocola mooi dekt en haal het even langs de rand van de kom om de overtollige chocola eraf te ‘schrapen’ en leg het schilletje op bakpapier.

Tips

 • Als je wel tijd hebt om de schilletjes te koken, maar niet om ze gelijk te laten drogen en door de chocola te halen: doe ze dan met alle siroop in een grote pot (schilletjes moeten er niet bovenuit steken, doen ze dat wel dan af en toe ‘schudden’) en bewaar ze tot je tijd hebt. Alles hoeft dus niet in 1 keer.
 • Je kunt de schilletjes met een tang door de chocola halen, maar ik werk het liefst met mijn handen: je houdt het schilletje vast als je het door de chocola trekt, daardoor blijft er ook een oranje puntje van de sinaasappel of citroen zichtbaar wat niet met chocola bedekt is, wat ik mooi vind staan.
 • Het mooist worden de orangettes als je ze heen en weer door de chocola haalt met de gladde bovenkant naar boven en ze dan op de doffe/oorspronkelijk witte binnenkant te drogen legt: de onderkant wordt na het stollen van de chocola plat: dan is de bovenkant de ‘glanzende’ sinaasappelschil (beetje moeilijk uit te leggen, ik hoop dat je snapt wat ik bedoel:-)
 • Bewaar de orangettes altijd in de koelkast, dat maakt de chocola goed knapperig: de chocola smelt snel. Bewaar ze in een leuk doosje/blikje in de koelkast, dat presenteert mooi.
 • De orangettes zijn ook lekker als je ze na heel even drogen alleen maar door fijne suiker rolt. Ik vind ze dan net iets te bitter, maar smaken verschillen:-)
 • Als ik chocola over heb, haal ik er een paar (kokos)biscuitjes doorheen en leg ze dan gelijk in de koelkast. Zodra de chocola gestold is verpak je ze gelijk in plastic: dan blijven ze nog even goed.
 • Scroll langs alle foto’s in dit bericht (het is een fotogalerij), dan zie je een beetje hoe alles eruit ziet.

Eet smakelijk!

P.S. Vergeet me niet te linken/taggen als je het recept deelt of zelf plaatst: wordt gewaardeerd:-)

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.