Recept seringensiroop

Achter in onze tuin staat een seringenboom.
Een beetje verscholen staat ze daar, met haar prachtige paarse bloemen in mei.

Plukken wil ik ze, want ik wil ze de hele dag zien en ruiken in huis. De bloemen blijven alleen niet heel lang goed, en Martin vindt dat je die ook zoveel mogelijk buiten moet laten, bij hun moeder:-)

Sinds ik juichend ontdekte dat je van de bloemen seringensiroop kunt maken die ook nog eens roze kleurt, kan ik de geur nu het hele jaar proeven in limonade, over ijs, in de joghurt of in een glas prosecco. De toepassingen zijn eindeloos en de bloemen plukken om er siroop van te maken voelt toch anders dan voor een kortstondig leven in een vaas, al kan ik dat natuurlijk vaak toch niet laten. Hé, ik ben ook maar een mens.

Benodigheden:
10 seringentrossen
2 biologische citroenen
2 liter (bron)water
1 kg (riet)suiker of 700 gram biologische honing
schone steriele flessen met dop

Bereiding met suiker:
1. Pluk de bloemetjes van de trossen.
2. Snijd de citroenen in plakjes.
3. Voeg de bloemetjes, de gesneden citroenen en het water in een (glazen) kom en laat deze 2 ã 3 dagen trekken (bijv. in de zon).
4. Giet de bloemen en citroenen door een vergiet waarin een schone doek ligt.
5. Wring de doek goed uit.
6. Giet de vloeistof in een pan en voeg de suiker toe en breng het aan de kook en laat het 10 minuutjes zachtjes koken.
7. Giet de siroop in goed schoongemaakte (steriele) flessen en sluit de dop.
8. Leg de gevulde flessen een kwartiertje horizontaal.
Houdbaarheid: Wanneer de flessen op een schone koele plek staan zijn ze 1 jaar houdbaar.

Bereiding met honing:
1. Pluk de bloemetjes van de trossen.
2. Snijd de citroenen in plakjes.
3. Voeg de bloemetjes, de gesneden citroenen en het water in een (glazen) kom en laat deze 2 dagen trekken(bijv. in de zon).
4. Giet de bloemen en citroenen door een vergiet waarin een schone doek ligt.
5. Wring de doek goed uit.
6. Giet de vloeistof in een pan en breng het aan de kook en laat het 10 minuutjes zachtjes koken.
7. Laat de vloeistof afkoelen tot net onder de 40 graden celsius.
8. Voeg de honing toe en roer het goed door.
9. Giet de siroop in goed schoongemaakte (steriele) flessen en sluit de dop.
10. Leg de gevulde flessen een kwartiertje horizontaal.
Houdbaarheid: Wanneer de flessen op een schone koele plek staan zijn ze 3 maanden houdbaar.

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.