– START GALERIE GLORIA –

De winkeljuffrouw van Winkel Gloria heeft het er niet vaak over, waarom zou zij ook, maar zij begint haar wat mindere dagen vaak op ‘Pinterest’ waar zij dan bijvoorbeeld langdurig kijkt naar haar eigenste soort van samengestelde tentoonstelling van de foto’s van Sally Mann.

Ze laat de foto’s dan even inbranden op haar netvlies om daarna de schoonheid ervan de hele dag met zich mee te nemen. Ze ziet ze in gedachten terwijl ze de kassa aanslaat, ziet ze voor zich terwijl ze haar bestellingen inpakt en wentelt zich in de beelden zelf terwijl ze de planken vult van Winkel Gloria.

Dus toen mevrouw Gloria weer eens rondzwierf op Pinterest en in de rondte rolde in de foto’s van Sally Mann dacht zij terwijl zij haar handen aan haar schort afveegde: ‘Dat zouden toch veel meer mensen moeten zien’. Nu is dat wezenlijk geen enkel probleem omdat Pinterest door miljarden ‘mevrouwen Gloria’ wordt bezocht, maar mevrouw Gloria van Wínkel Gloria wilde ze dichterbij. Dichterbij zichzelf en dichterbij haar klanten. En ze wilde eigenwijs de mooiste werken uitzoeken, want zo is ze ook wel weer. Zo eigenwijs als de neten, alsof ze de schoonheid in haar eentje heeft uitgevonden.

Dus besloot zij op een mooie dag dat er in Winkel Gloria een hoekje moest worden ingeruimd voor kleine tentoonstellingen: de kleine ‘Galerie Gloria’ . Een hoekje waar je even stil kunt kijken terwijl je je winkelmandje even neerzet en je je ogen kunt laten bombarderen door schoonheid. Met telkens werk van anderen. Net als in een echte galerie. Maar dan niet persé met elke zes weken een nieuwe tentoonstelling met een opening met slechte witte wijn, nee zeg, gewoon wanneer mevrouw Gloria er zelf zin in heeft. Zij is immers de galeriehoudster. Éindelijk. Ze geniet er van om het te zijn, een jaloerse curator, zo koppig als een circusdirecteur en rete-eigenwijs wat betreft haar keuzes. Maar dat mag, dat hebben alle galeriehoudsters. De goeie althans. Die tonen pure schoonheid, vinden zij zelf, of je het nu wilt zien of niet.

En als mevrouw Gloria zin heeft in een openingetje dan hoor je dat vanzelf wel, van te voren, of achteraf. Zo hangt er nu een unieke selectie foto’s van Sally Mann in het toilet van ‘Winkel Gloria’. Die is wel niet zo groot als haar digitale galerie ‘Gloria’, maar je moet ergens beginnen én je moet dik entree betalen, want de tentoonstellinkjes die daar hangen vergeet je je leven niet. Als Winkel Gloria geopend is hangt er een touwtje uit de voordeur op Nieuwe Rijn 94B. Je trekt eraan, roept iets als ‘Volk’, of ‘Daar zul je me hebben’, schenkt jezelf een glas witte wijn in uit de fles die op de werkbank staat en sluit je op in het toilet. Sally Mann zelf is al geweest op de opening. Die was vorige week.

Youtube:‘What remains’ – The life and work of Sally Mann

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.